standardbilde-loppa

Økning i virusinfeksjoner de siste månedene

Kommunelegene registrerer en økning i antall virusinfeksjoner i løpet av de siste månedene.

Det er ikke uforventet. Etter at de strenge smitteverntiltakene ble innført på grunn av pandemien, har vi også vært beskyttet mot andre virus. Dette gjør spesielt små barn, som i liten grad har vært eksponert for virus, mer mottakelige for smitte nå når landet har åpnet opp igjen. Det er mye hosting og snufsing i barnehagen, skolene og på arbeidsplasser. Heldigvis er de fleste koronatestene negative, og det betyr at det er andre virus som kommer tilbake til overflaten og forårsaker infeksjonene på overflaten.

 

Når bør barnet være hjemme?
​Luftveisinfeksjoner smitter lettest de første dagene i sykdomsforløpet. Barn som er blitt syke eller har fått nyoppståtte forkjølelsessymptomer siste døgn, bør derfor være hjemme.  

Etter en luftveisinfeksjon kan barn gå tilbake i barnehage eller skole når barnet er feberfritt, de fleste symptomene er på retur og barnet er tilbake i sin vanlige form. Dette gjelder selv om barnet fortsatt har restsymptomer som rennende nese (uansett farge og tykkelse på snørret) eller lett hoste. Slike symptomer er vanlig i tiden etter en luftveisinfeksjon hos mindre barn.  

 

Kyssesyke (mononukleose)
Oppheving av strenge smitteverntiltak, samt at pasientene testes hyppigere ved symptomer kan være årsaken til at legene har observert flere pasienter med kyssesyken (Mononukleose, Ebstein Barr Virus, https://www.helsenorge.no/sykdom/ore-nese-hals/mononukleose-kyssesyken/) i den siste tiden. Det er en virusinfeksjon med halssmerter og forstørrede lymfeknuter som i utgangspunktet ikke er farlig, spesielt hos yngre barn.
Studier tyder på at 90 prosent av den voksne befolkningen smittes med Epstein Barr viruset (EBV) i løpet av livet - de aller fleste i barndommen, men kun et fåtall blir syke i en slik grad at diagnosen blir stilt. Med andre ord forløper sykdommen hos de fleste uten symptomer. Symptomgivende mononukleose er mest vanlig hos ungdommer (14-20 år), men sykdommen kan også forekomme ned i småbarnsalder og hos voksne. Mononukleose er ikke veldig smittsom og har aktuelt ingen konsekvens for smitteverntiltak.

 

Sabine Bader
Kommuneoverlege