Forurensning

Forurensningsloven

Kommunen er nærmeste forurensningsmyndighet

I saker som gjelder forurenset grunn er Miljødirektoratet, Fylkesmannen og kommunen forurensningsmyndighet. Myndighetenes verktøy er først og fremst forurensningsloven og forurensningsforskriften.

Forurensningsmyndighet – Forurensningsmyndigheten i saker med forurenset grunn er i utgangspunktet Miljødirektoratet. Fylkesmannen er myndighet i grunnforurensningssaker som er knyttet til de virksomheter og bransjer som Fylkesmannen er delegert myndighet for og de virksomheter og bransjer hvor Fylkesmannen er myndighet etter forurensningsforskriften og avfallsforskriften. Kommunen er forurensningsmyndighet der det skal gjøres bygge- og gravearbeider i forurenset grunn.

Forurensers plikt – Forurensningsloven § 7 slår fast at forurensning er forbudt og at den ansvarlige for forurensningen har en tiltaksplikt for å stanse, fjerne eller begrense virkningen av inntrådt forurensning. Tiltaksplikten innebærer at den ansvarlige på eget initiativ må gjøre seg kjent med forurensningssituasjonen på egen eiendom og bekoste nødvendige undersøkelser og tiltak.

Ansvaret for en grunnforurensingslokalitet skal primært ligge hos den som har forårsaket forurensningen. I tilfeller der ansvarlig forurenser er vanskelig å identifisere eller ikke lenger eksisterer vil grunneier normalt være ansvarlig for å bekoste undersøkelser og tiltak. Miljødirektoratet eller Fylkesmannen kan gi pålegg om undersøkelser og tiltak, og vurderer den enkeltes tilknytning til forurensningssituasjonen og muligheten vedkommende har til å gjennomføre tiltak.

 

Lovverk

 

God informasjon finnes også på www.miljokommune.no