magnor

1. desember er Røykvarslerdagen

Levende lys, peiskos, matlaging og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytte batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember.

Visste du at røykvarsleren din har begrenset levetid?

 

Elektronikken i røykvarslere forringes over tid, og evnen til å detektere røyk blir redusert som følge av støv og smuss som samler seg opp i årenes løp. Røykvarslere bør normalt byttes ut etter 8-10 år. Du bør sjekke hvor gammel røykvarslerne dine er og vurdere om de må byttes ut. Produksjonsdatoen finner man på baksiden av røykvarsleren.

 

Bruk gjerne dagen i dag til å gå igjennom brannvarslerne dine og bytt batteri.

 

Når du har byttet røykvarsler eller skiftet batteri må du huske å teste at den virker ved å trykke på testknappen. Røykvarslerne bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Batteriet kan ha gått tomt mens du var borte. Man kan og støvsuge den for å holde den fri for støv og smuss.

 

Røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. De gamle røykvarslerne kan leveres gratis til forhandlere eller til din lokale gjenvinningsstasjon.

 

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst en varsler i hver etasje. Man bør bruke seriekoblede røykvarslere, slik at de varsler samtidig ved brann. Dette er spesielt viktig om dersom boligen din har flere etasjer.