standardbilde-loppa

Brøyting, snørydding og strøing av kommunalt vegnett.

Her finner du informasjon om hvilket ansvar kommunen har for vintervedlikehold av veier, hvilke rutiner som følges og hvilken kvalitet brøyting, snørydding og strøing skal ha. 

Brøyting, snørydding og strøing av kommunalt vegnett.

Her finner du informasjon om hvilket ansvar kommunen har for vintervedlikehold av veier, hvilke rutiner som følges og hvilken kvalitet brøyting, snørydding og strøing skal ha. 

Hva er kommunens vedlikeholdsansvar?

Vintervedlikehold med brøyting, snørydding og strøing av om lag 13 kilometer kommunale veier, samt offentlige kaier og andre offentlige areal

Kommunens brøyteordning omfatter ikke snørydding av private arealer eller private veger/innkjøringer.

Fylkesveiene i kommunen brøytes av Statens vegvesen.

Gang og sykkelveier langs kommunale veier brøytes av kommunen, og langs fylkesveier av Statens vegvesen. Fortau langs fylkesveiene har Statens vegvesen ansvar for.

Brøyterutiner:

Brøyting skal foretas der det er snøfall med en snødybde på ca. 5 til 10 cm alt ettersom snøen er våt eller tørr. Veiene skal normalt være gjennombrøytet i løpet av fem timer etter snøfall.

Samleveier og hovedveier skal ved snøfall på natten normalt være gjennombrøytet innen klokka 06.00 på hverdager.

Arealer som benyttes av rutegående trafikk skal vises særlig oppmerksomhet. Dette av hensyn til de reisende og godstransport.

Verdt å merke seg:

Ved ekstraordinære snøfall vil alt tilgjengelig mannskap være i aksjon. Det gjøres oppmerksom på at enkelte roder vil tiden for gjennombrøyting være opp imot 5 timer.

Vis hensyn til mannskap som utfører snørydding. Ikke parker i veibanen, hold trygg avstand til maskiner.

Ikke legg snø fra private arealer ut i veibanen dette er ikke lov jf. Vegloven § 57.

§ 57: «Heilt nær offentlig veg er det utan løyve av vegstyremakta forbode å legge søppel e.l. på ein slik måte at det kan verke skjemmande eller sjenerande for dei vegfarande eller for drifta av vegen.»

Snø ut på offentlig veg er etter veglovens § 57 å regne som søppel eller lignende. Det er innlysende at det er slik da snø ut på offentlig vei kan skape farlige situasjoner, og at det gir et merarbeid for de som brøyter veien.

Vis hensyn i veikryss med dårlig sikt pga. snø. Disse ryddes normalt etter at snøfall har gitt seg.

Snø i innkjørsel:

Vegbrøyting fører til snø i private avkjøringer. Den enkelte beboer kan da ikke føre snøen tilbake til veg og fortau. Vegloven slår fast at avkjørsels eier er ansvarlig for vedlikeholdet av avkjørselen til sin eiendom. Det gjelder også snø fjerning. Vi har forståelse for at dette kan føles urettferdig. Lovgiver har veid hensynet til rettferdighet opp mot fremkommelighet for alle.

Fremkommelighet er vektet tyngst. Det er fordi offentlig veg er en viktig del av et moderne samfunn. Snø fra innkjørsler ut i vegarealet skaper farlige situasjoner, og er dermed ikke tillatt.

Hus/gårdeiers ansvar:

Hus/gårdeier skal selv fjerne snø etter brøyting og høvling fra privat avkjørsel, jf. Veglovas § 43 .

Hus/gårdeier skal fjerne all vegetasjon på egen tomt som henger utenfor tomtegrense og ut i trafikkarealet (fortau/ veibane), jf. Veglovas § 31.

Hus/gårdeier skal ikke legge eller frese snø på trafikkarealet (fortau/ veibane) etter rydding av egen tomt, jf. Veglovas § 57.

Hus/gårdeier skal flytte/ fjerne kjøretøy inkl. tilhengere som er til hinder for vedlikehold av veien, jf. Vegtrafikklovens § 37.